Huiskamerkring Goud – 5 maart 2020

‘Wees hier aanwezig’, met dit gedicht opent Jaap de middag.
De 8 deelnemers spitsen meteen hun oren als de volgende vraag klinkt: “Moeten kinderen boeten voor de schuld van de ouders?” (zie Exodus 20)

Het is de tijd van grote excuses:

  • Het slavernijverleden
  • Jodenvervolging

Hoe zit dat met het terughalen van 170 IS kinderen?
Volgens Ezechiël 18:20 hoeft een zoon niet te boeten voor de zonde van de vader.
Hoe gaan we om met het vluchtelingenprobleem?
De angst regeert. Hoe barmhartig zijn we?
Het zijn grote problemen waarvan we het gevoel hebben tekort te schieten.

Hoe lang moet je nog of leeftijdsdiscriminatie?
Een rechter moet tegen zijn wil stoppen met zijn werk op 70 jarige leeftijd.
Is het nog toegestaan om door te gaan met je werk na je pensioengerechtigde leeftijd. Soms stuit je dan op onbegrip en word je voor gek verklaard.
Maar is het niet fantastisch als je door kan werken zolang je er plezier aan beleeft? Vrouwen moesten vroeger stoppen met een baan als ze in het huwelijk traden. Dat is nu niet meer voor te stellen. Het advies van Dik voor alle werkenden is om alle vrije tijd niet op te sparen maar juist op te nemen om te wennen aan vrije tijd. Misschien is het beter om een keuring in te stellen i.p.v. een leeftijdsgrens om te stoppen.

Misbruik van uitkeringen
Ten onrechte gebruik van ons sociale stelsel moeten tegengegaan worden.

Antisemitisme of Jodenhaat
Waarom hebben Joden altijd zoveel haat opgeroepen?
De meerderheid zoekt altijd een zondebok bij een minderheid. Het idee van ‘het uitverkoren volk’ kan ook het tegendeel bewerkstelligen. De Palestijnse nederzettingen politiek lijkt onoplosbaar ook al zijn er kleine hoopvolle
individuele initiatieven die tegen alle druk en angst ingaan.

Hans sluit af met een Midrasj (Rabbijnse uitleg) over De zalving van David. Joods zijn betekent toch een Joodse moeder te hebben? Wie waren de moeder en grootmoeder dan van koning David? Zij kwamen allebei uit het buitenland. Zijn oma was Ruth, de Moabitische. Daar kijk je dan toch weer van op hè.

De volgende keer zouden we half mei weer bij elkaar komen, maar dat kan voorlopig niet. Zodra het weer kan, plannen we een nieuwe datum.

Adri