Huiskamerkring Goud in gesprek

Op de laatste dag van oktober zitten we met z’n achten in de huiskamer van Adri en Piet. Jeanne opent met ‘Bloem van vrede’ uit de bundel ‘Kom vanavond met verhalen’.
Er is veel in het nieuws dat ons hart treft en de opvallende verhalen stromen naar buiten.

Hoe schokkend
is het te lezen in je ochtendblad over oorlogen en geruchten van oorlogen.
Vluchtelingen uit Congo. Kinderen die uit de armen van moeders gerukt worden.
Of te horen over de schrijnende toestand in Chili, waar kranten nauwelijks over schrijven.
Chaos, opstand, in brand gestoken stations, waardoor vervoer niet meer mogelijk is. Het is bijna onmogelijk om je zaken daar goed te regelen. En waarom? Niemand die het begrijpt.

Pesterij in eigen land
Te zien op een levensgrote foto van een al jarenlang geterroriseerd Joods gezin hier niet ver vandaan. “Papa,wanneer zetten ze ons op de trein?”, vraagt het jonge kind.
Antisemitisme, waar komt dat toch vandaan?
De roep van de Joden bij Pilatus: “Zijn bloed kome over ons en over onze kinderen”, hoe is die tekst eeuwenlang door de kerk uitgelegd? Daartegenover de hulp met gevaar voor eigen leven, aan Joodse onderduikers in oorlogstijd in onze gemeente.

Ze jaagt hem niet weg
maar haalt hem in huis. Een vreemdeling die in haar tuin ligt te slapen.
Ze kunnen elkaar niet verstaan, maar proberen elkaar te begrijpen. Zij wil de vluchteling zonder status helpen. De taal, de gebruiken, het is niet makkelijk voor hem. Hij is kritisch over de westerse levensstijl, het tempo, het leven op de klok.
“Wij leven op het ritme van de zon, we eten als we honger hebben en slapen als we moe zijn”. Hij heeft nog steeds geen paspoort.

Een plaatselijk vloekverbod
tegenover de vrijheid van meningsuiting, vastgelegd in de grondwet.
Kun je geloof boven de rechtsstaat stellen? Je kunt de samenleving beter toetsen op respect en rechtvaardigheid en daarover in discussie gaan. Als je vloekt, vervloek je jezelf. Als je je daarvan bewust bent, is het geen stopwoordje meer. Ook al vind je jezelf nog zo’n sukkel.

Gevecht
voor het behoud van deze wereld. Milieusubsidies voor houtkachels en hybride auto’s. Sluiting van biomassa-energievergisters. Een oproep om producten te produceren passend bij het klimaat en de omstandigheden in eigen land.

Ongezond licht in de nacht
De mensen die verhuizen van de bruisende stad naar het platteland valt het op.
’s Avonds laat is het stil en donker. De mensen gaan vroeg naar bed.
Bedrijven en de moderne stadsmens laat de goedkope ledverlichting makkelijk branden, zodat de duisternis van de nacht verdwijnt, wat slaapproblemen kan veroorzaken.

Een nieuwe ontwikkeling
op medisch gebied. Met een klein beetje toegevoegde radioactiviteit is het medicijn goed te volgen. Zo is makkelijk te meten of het medicijn terechtkomt op de plaats waar het voor bestemd is. Dat voorkomt overbodige medicatie.

Ons gesprek gaat verder op donderdag 9 januari van 14.00 – 16.00 uur bij Hans en Alie, onder leiding van Hans.

Adri